Wednesday, October 28, 2015

Cerita menarik tentang fakulti Pengurusan Perhotelan!

(Bahasa Malaysia) Diploma Pengurusan Perhotelan ialah sebuah bidang yang sangat menarik untuk dipelajari dan mempunyai prospek kerjaya yang cerah dan luas, khususnya di Sabah yang menjadi tumpuan utama pelancong dari seluruh dunia, disinilah hotel dan resort banyak digunakan bagi menyediakan tempat rehat dan bersantai kepada para pelancong.

Ok, berbalik bidang pengurusan perhotelan, saya sebenarnya juga merupakan seorang pelajar fakulti Pengurusan Perhotelan di sebuah kolej di Kota Kinabalu dan saya sedang menghabiskan semester ke-2 saya di kolej ini. Pada awalnya saya tidak tertarik ke bidang ini tetapi selepas diberikan dorongan oleh ibu saya dan juga peluang pekerjaan yang bakal diperolehi selepas tamat pengajian, membuatkan saya ingin mendalami bidang ini lebih lagi. Ternyata selepas beberapa bulan mempelajarinya, ia merupakan bidang yang sangat seronok dan santai untuk dipelajari(tidak terlalu rumit seperti sangkaan saya pada awalnya). Bidang ini memerlukan tahap komunikasi dan penguasaan bahasa yang tinggi.

Sekarang saya akan menceritakan bulan dan semester pertama saya berada di kolej ini, iatu pada bulan Mac tahun ini. Dalam semester pertama kami diajar 4 subjek asas dalam bidang pengurusan perhotelan, iatu Introduction to food service sanitation, Introduction to hospitality, Introduction to information technology dan Business english. Subjek food service sanitation, subjek ini merangkumi proses-proses penyediaan makanan, kebersihan makanan, kebersihan diri semasa menyediakan makanan dan pencemaran makanan, secara keseluruhannya subjek ini mudah dan senang untuk difahami. Subjek intro to hospitality, dalam subjek ini anda akan diajar tentang hotel, organisasi dalam hotel, kegunaan hotel, jenis-jenis hotel yang ada, dan sebagainya. Subjek information technology, dalam subjek ini perkara paling penting untuk ada tahu adalah penggunaan komputer, kerana hampir 90% subjek ini memerlukan anda menggunakan komputer. Dalam subjek ini anda akan diajar tentang, fungsi komputer dan cara-cara menggunakan komputer. Akhir sekali subjek business english dalam subjek akhir ini anda akan diajar tentang cara-cara berkomunikasi dengan dalam bahasa inggeris, selain itu anda juga akan diajar tentang cara menulis surat, laporan, resume kerja, memorandum dengan di betul, di akhir pengajaran subjek anda akan diminta untuk bertutur dalam bahasa inggeris dengan spontan selama 30 minit tanpa menggunakan sebarang kertas mahupun rujukan dan subjek ini bagi saya merupakan subjek yang paling sukar diantara keempat subjek tadi.

Ok, sekarang kita akan beralih pula ke semester 2









(English language) Diploma in Hotel Management is one of the interesting course to learning and it's have a lot of potential in your career, it's offering many types of job and opportunity in the future, especially in Sabah whereas this state has attract many tourist form around the world and it will impacts many hotel and resort will be used by tourist to stay and relax.

Ok, now we'll back again about hotel management course, I'm actually a student of this faculty and I'm continue my study at college located on Kota Kinabalu and I'm still finished my second semester at this college. On the beginning I'm actually doesn't attracted with this course but after I been given efforts by my mom and the job opportunities after I graduate, make myself want to learn this course more deeply. Obviously after a few months learning this course, it's actually have charm myself and I'm enjoyed while learn this course(not very complicated like I thought before). This course need a high improvement especially in communication and languages.

Now I will told you about my first semester in this college, I enter this college on march this year. On our first semester we have been teach mainly 4 basic subject about hotel management, the subject is introduction to food service sanitation, introduction to hospitality, introduction to information technology(IT) and business english. The subject of food service sanitation, in this subject you will be teach about the process of making food, the food healthy, self clearness while prepared food and the food contimination. Obviously this subject is easy to be understanding. Introduction to hospitality subject, in this subject you will be teach about hotel, the organization in hotel, the uses of hotel, the types of hotel and mores. The subject of introduction to IT, in this subject the most important is you must have a knowledge about computer, because 90% of this subject needed you to use computer. In this subject you will be teach about the functions of computer, types of computer that exist today and the important of information and technology or IT. Lastly is business english, in this subject you will be teach about types of communication and how to communicate rightly in english, besides that you will be teach about how to write letter, reports, job resume and memorandum rightly and correct. In the end of this subject, you will ask by you lecturer to spoke english in 30 minits without refer any paper and reference and for me this the tough subject from there others 4 subject.

9 comments:

  1. good info..tq.jika ade nak tau pasal course tourism kan silakan ke https://studypelancongan.blogspot.com/2013/01/3-tahun-diploma-tourism-management.html

    ReplyDelete
  2. Adakah mempelajari tentang pengurusan hotel perlu menggunakan bahasa Inggeris sepenuh masa?

    Help me the info

    ReplyDelete
  3. Say minat bidang pengurusan hotel tp math sy ggal n hope sy pn menurun lepas tgk syarat kemsukan dia math kene lulus hurmm lepstu sy tgk ada kolej tawarkan operasi hotel..apa beza operasi dgn pengurusn?

    ReplyDelete
  4. Kalau time diploma ambil perhotelan, then degree nanti mahu sambung ambil culinary dapat ka tu?

    ReplyDelete
  5. Kalau time diploma ambil perhotelan, then degree nanti mahu sambung ambil culinary dapat ka tu?

    ReplyDelete
  6. Pm me please..saya dpt tawaran ke uitm dlm kos pengurusan perhotelan untk sarjana muda..and now sya nk tahu dengn lebih lanjut berkaitan dgn kos ini..please reply me

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun dapat course . Anyone yang tahu lebih detail course ni boleh tak reply.

      Delete
    2. Hi me too, saya dapat course ni jgak . Sekarang nak tahu lebih dalam lagi tentang course ni. Anyone yang tahu boleh tak tolong replyyy, please.

      Delete